11 серпня відбулася виробнича нарада інспекторів Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області за участі в.о. начальника Головного управління Віктора Мартинюка та заступника начальника управління – начальника відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування управління з контролю за використанням та охороною земель  Андрія Кукурудзи.

    За словами Віктора Мартинюка: «Контроль за правомірним та раціональним використанням земель державної власності  має першочергове значення в умовах ринкової економіки. Попри те, що земельне законодавство надає власникам, землекористувачам, орендарям широкі права щодо самостійного використання земельних ділянок та методи їхнього господарювання не повинні завдавати збитків і порушувати права й законні інтереси інших осіб, зокрема й держави».

    Найпоширенішим виявленим порушенням земельного законодавства є використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів.

     Пріоритетним завданням у роботі інспекторського складу Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління визначено приведення фактичного використання земель до цільового призначенням, що сприятиме збільшенню надходжень у місцеві бюджети та захисту інтересів держави в частині дотримання земельного законодавства.

  Зауважимо, що державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області за результатами проведення перевірок дотримання вимог земельного законодавства, виявлено близько 200 порушень.

    В результаті, порушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, добровільно сплачена шкода, завдана державі за використання земельних ділянок з порушенням вимог земельного законодавства, склала 499 657,54 гривень .

    Управління з контролю за використанням та охороною земель продовжує роботу по виявленню порушень дотримання норм земельного законодавства та вживає оперативних заходів щодо їх усунення.