В. о. Голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко 16 жовтня 2024 року взяв участь у презентації результатів щорічного дослідження «Прояви корупції у земельних відносинах у 2024 році», організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Учасниками заходу були представники медіа, органів державної влади, профільних асоціацій, агровиробники, землевласники і землекористувачі, юристи.

Виступаючи перед учасниками заходу, Дмитро Макаренко наголосив, що єдиним дієвим механізмом подолання корупції є автоматизовані цифрові послуги, якісні та повні цифрові дані, а також належний контроль за виконанням повноважень.

Стосовно цифровізації послуг Дмитро Макаренко підкреслив, що на сьогодні є можливість отримати одні з найпопулярніших адмінпослуг Держгеокадастру, а саме витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК) про земельну ділянку та витяг про нормативну грошову оцінку землі (НГО), в режимі онлайн. Це можна зробити через електронний кабінет, зареєструвавшись на вебресурсі електронних послуг Держгеокадастру (e.land.gov.ua).

За статистикою, в 2024 році Держгеокадастр видав громадянам майже 600 тис. витягів з ДЗК, з яких 81% – в режимі онлайн. У минулому році цей показник становив 75% від загальної кількості виданих витягів (1 млн).

Це говорить про те, що люди більше користуються онлайн-послугами, відповідно немає безпосереднього контакту між замовником і чиновником, що значно зменшує корупційні ризики.

Також Держгеокадастр в середньому в рік видає понад 4,5 млн витягів про нормативну грошову оцінку землі.

Як зауважив Дмитро Макаренко, в минулому році було запроваджено повністю автоматизований розрахунок і формування таких витягів. На сьогодні середній відсоток відмов у наданні витягів про нормативну грошову оцінку землі становить близько 8%.

Держгеокадастр постійно та детально аналізує причини таких відмов.

«Надзвичайно важливо вчасно оновлювати відомості про НГО, вносити правильні дані до ДЗК, тоді відсоток відмов буде поступово зменшуватися», – наголосив Дмитро Макаренко.

Також Дмитро Макаренко акцентував увагу на виконанні Держгеокадастром заходів Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки.

Зокрема, він виокремив: схвалення Урядом законопроекту про запровадження електронної системи взаємодії суб’єктів землеустрою та суб’єктів оціночної діяльності; відновлення та завершення пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками; покращення інтеграції ДЗК з іншими реєстрами, що передбачає повний перехід всіх сервісів ДЗК на роботу з національною системою електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами «Трембіта».

Окремою темою, яка цікавила присутніх, була можливість відновлення планових і позапланових заходів з контролю за дотриманням земельного законодавства.

Як повідомив Дмитро Макаренко, наразі триває діалог з цього приводу, і проведення заходів з контролю за дотриманням земельного законодавства можливо буде відновлено в певному вигляді чи у певних випадках.

«На сьогодні Держгеокадастр активно використовує інноваційні інструменти з аналізу даних дистанційного зондування землі з метою ідентифікації посівів і поєднання цих даних з даними ДЗК, що спростить процедуру проведення заходів контролю в майбутньому», – зазначив Дмитро Макаренко.

Довідково

Починаючи з 2016 року, проекти USAID із аграрного розвитку проводять щорічне опитування сільськогосподарських мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП).

Опитування, що лягло в основу дослідження «Прояви корупції у земельних відносинах у 2024 році», проводилося протягом серпня 2024 року методом телефонних інтерв’ю з представниками керівництва ММСП. Участь в опитуванні взяли 1010 респондентів.

Ознайомитися з результатами щорічного дослідження «Прояви корупції у земельних відносинах у 2024 році» можна за посиланням.

FacebookEmailXWhatsApp