Щоб бути повноцінним власником земельної ділянки чи паю, потрібно, щоб їм був присвоєний кадастровий номер. Сертифікат на земельну частку (пай), або державний акт на право власності на землю без кадастрового номера — не закріплює право власності на земельну ділянку.

Власникам сертифікатів на земельну частку (пай)потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року. Якщо після першого січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, то він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки й вона може перейти у власність територіальної громади.

Про це вже не раз попереджали у Держгеокадастрі. Відтак і ми на сторінках газети застерігали власників землі від необачності.

Наприклад, діти отримали від батьків сертифікат на земельний пай, вважаючи, що він і є документом про те, що вони — повноцінні власники землі. Але це — не так.

— Сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки, а не право на саму ділянку. Цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише її площу в умовних кадастрових гектарах і вартість у гривнях, — зазначає начальник головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Іван Кузь.

Щоб оформити право власності

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), власнику невитребуваної частки (паю) необхідно ось що зробити: отримати рішення територіальної громади про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), додати копію сертифікату на земельну частку (пай). Наступний крок власника паю: із рішенням місцевої ради звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

І тільки після виготовленої технічної документації необхідно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) із присвоєнням їй кадастрового номера. За результатами реєстрації видається витяг з Державного земельного кадастру, з яким необхідно звернутися до відповідної територіальної громади для затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність.

Із рішенням про затвердження технічної документації потрібно звернутись до державного реєстратора і зареєструвати право власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме — земельну ділянку(пай).

Вкрай важливе присвоєння кадастрового номера

Якщо у вас є державний акт на право власності на землю, але немає кадастрового номера, нотаріус не може посвідчити, наприклад, договір купівлі-продажу житлового будинку, будівлі або споруди, адже в нього немає інформації про кадастровий номер земельної ділянки, на якій розміщений цей об’єкт. Також, без кадастрового номера неможливо укласти будь-яку угоду про відчуження земельної ділянки (договір купівлі-продажу, дарування тощо) або успадкувати земельну ділянку.

Як отримати кадастровий номер

За словами Івана Кузя, кадастровий номер земельної ділянки — індивідуальна послідовність цифр та знаків, що не повторюється на всій території України, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Цьому передує попереднє виготовлення землевпорядної документації з наступним внесенням до Державного земельного кадастру відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

— Зверніть особливу увагу й на таку інформацію. Якщо відомості про земельні ділянки, право власності на які виникло до 2004 році, не внесені до Державного земельного кадастру, або їх немає на публічній кадастровій карті, то потрібно виготовити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників чи розробників, щоб свою ділянку можна було побачити на публічній кадастровій карті, — наголошує начальник обласного Держгеокадастру Іван Кузь.

Державний кадастровий реєстратор протягом 14 днів з дня реєстрації заяви здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову.

Тож, присвоєння кадастрового номера, державна реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі обов’язкова умова для того, щоб повноцінно розпоряджатися нею.

https://7days-ua.com/dumky/iakshcho-ne-oformyte-pravo-vlasnosti-na-zemliu-mozhete-ii-vtratyty/