Проведення наради обумовлено станом планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабу 1:2000, 1:5000 в Тернопільській області оскільки, більшість карт створено до 90-го або на початку 90-х років, а їх оновлення проводиться повільно.

В.о. начальника Головного управління Зіновій Безкоровайний  зауважив, що картографічні матеріали, поступово втрачають свою актуальність, тому для забезпечення розвитку територій, залучення інвестицій органам місцевого самоврядування необхідно залучити кошти для їх виготовлення. Тому  у місцевих бюджетах необхідно передбачити можливості фінансування оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабу 1:2000, 1:5000.

В ході наради рекомендовано підготувати відповідні листи головам об’єднаних територіальних громад з пропозицією передбачити кошти на фінансування  проектних робіт з розроблення топографічних планів  для оновлення містобудівної документації. Адже відповідно до Закону України від 17.02.2011 р. № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» заборонено передавання в оренду та власність земельних ділянок державної та комунальної власності при відсутності генеральних планів населених пунктів. На підставі Закону розробка генеральних планів та їх оновлення здійснюється на актуалізованій топографічній основі масштабів 1:2000 або 1:5000 у цифровій формі як набір геопросторових даних у місцевій системі координат, що має зв’язок із державною системою координат УСК-2000. Тому питання оновлення планово-картографічної основи є вкрай важливим.

Довідково: з інформацією про виконавців робіт з оновлення планово-картографічних матеріалів масштабів 1:2000, 1:5000 можна ознайомитись на сайті Держгеокадастру.